h_lwww.tatamicentrum.hu
b1b2b3b4b5b6
h_r
Hírös Brazil Ju Jitsu - Kecskemét
Klubunk a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagja
Stílusunk a Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu
Szervezzük a Global Grappling versenyeket
Jelenleg 17 látogató
böngészi oldalunkat.

Ezüstérem a II. Grappling Csapatbajnokságon
2010-05-08 22:00:00
Május 8-án a Testnevelési Egyetem egyik csarnokában egy euforikus nap végén a II. FILA-Grappling Csapatbajnokságon a Tatami Centrum csapata - Lakatos "ebihal" Sándor, Kelemen Attila, Szűcs Kristóf, Tóth Zoltán és Fekete Sándor - a döntőbe jutott és ezüstérmet szerzett. Egy különleges nap volt melyen ismét jó volt ju jitsu-snak lenni.

Ez volt a 86. verseny, melyen indultunk.

A verseny nem csak NoGi Csapatverseny, hanem Ifjúsági Grappling Gi és Nogi Kupa is volt. Mi 13 versenyzőt indítottunk, sajnos rajtunk kívül nem sokan voltak, a versenyzők kb. harmadát mi adtuk. A kevés versenyző eredménye az lett, hogy egészen extrém módon összevont csoportok alakultak ki. Egy szem leány versenyzőnk, Steigler Alida a fiúk között indult, bronzérmes lett, igen nagy tapsott kapott. Ugyancsak furcsa helyzetbe került és nagy tapsot kapott Szűcs Andris, aki nálánál sokkal idősebb és nagyobb ellenfelekkel is küzdött, egy kivételével le is győzte őket. Induló versenyzőink és az általuk elért eredmény:

Szűcs András Gi 1. hely és NoGi 2.hely
Orosz Máté Gi 2. hely
Steigler Alida NoGi 3. hely
Pálvölgyi Viktor Gi 4. hely és NoGi 4. hely
Németh Soma Gi 3. hely
Turányi Bence Gi és NoGi 4. hely
Barta Zsolt Gi 4. hely
Lakatos Sándor Gi 1. hely és NoGi 1. hely
Szűcs Kristóf Gi 1. hely és NoGi 1. hely
Péli Árpád NoGi 3. hely
Balog Zoltán Gi 3. hely
Tóth Dániel Gi 3. hely
Dér István Gi 1. hely

Gratulálunk fiatal versenyzőinknek a kiváló eredményhez!

Az ifjúsági verseny után következett a NoGi csapatverseny. Öt fős csapatokat kellett kiállítani 70, 75, 80, 90 és 110 kg-os súlycsoportokban. Ezek a súlycsoportok nem igazán passzoltak hozzánk, de próbáltunk minden posztra olyan versenyzőt állítani, aki fel tudja venni a versenyt a többiekkel, eséllyel indulhat.
A II. FILA-Grappling Csapatversenyen így indultunk:
70 kg: Lakatos "ebihal" Sándor 58(!) kg 17(!) éves
75 kg: Kelemen Attila 64(!) kg
80 kg: Szűcs Kristóf 16(!) éves
90 kg: Tóth Zoltán 82(!) kg
110 kg:Fekete Sándor 93(!) kg

A csapatversenyen 10 csapat vett részt, két öt csapatos csoportot képeztek belőle, ahol a csoporton belül mindenki ment mindenkivel. A mi csoportunkba rajtuk kívül a Bushido Honbu dojo (Zen Bu Kan kempo), a Bushido Nap Fiai Eger (szintén Zen Bu Kan Kempo), a Spartacus SC (birkózó szakosztály) és a GracieBarra Hungary (brazil ju jitsu) csapata került, akikkel ebben a sorrendben meccseltünk. Egy csapatpárbajon belül a súlycsoportok szerint alulról kezdve zajlottak a mérkőzések egy 5 perces menetben. A lebonyolítási rend szerint mindkét csoportból az első kettő csapat jut tovább a négyes döntőbe, ahol keresztben játszák a selejtezőket, azaz az egyik csoport győztes csapata megy a másik csoport második helyezett csapatával.

Első ellenfelünk a Bushido Honbu dojo csapata volt. Tudni kell róluk, hogy ők a főszervező Papp Valér csapata és nyilvánvalóan komoly reményekkel jöttek a versenyre. Fokozatosan tudatosult bennük, hogy itt valószínűleg a remények nem fognak valóra válni, és sajnos az első mérkőzéseken némi bírói hátszelet is kaptak. Elfogultság nélkül állíthatom, hogy abban, hogy az első két mérkőzésben ők kerültek ki győztesen, ez is benne volt. Érett egy komoly óvás, de ezt csak abban az esetben vettük volna igénybe, ha szükség lesz rá. Szerencsére erre nem került sor, mert a következő három versenyzőnk győzött. Szűcs Kristóf megfordította a tendenciát, Tóth Zoli egyenlített, Fekete Sanyi döntetlennél hozta a pontot, mert hoznia kellett! Így győzelemmel, de felpaprikázva vettük az első akadályt.

Másodikként a Bushido Nap fiai Eger következett. A Bushido dojo hálózat hasonló, mint a Tatami Centrum, négy dojo-val rendelkeznek, ez is szintén Valérhoz tartozik. Versenyzőink esélyt sem adtak az ellenfélnek, egyik mérkőzés sem ment végig, mindenki kopogott. Közben megtudtuk, hogy itt tulajdonképpen nem csapatgyőzelemre, hanem kvalifikációs pontok megszerzésére megy ki a játék. Ha az ellenfél feladja, akkor 5:0 arányban győztél, ha pontozással győztél és az ellenfél nem szerzett pontot, akkor 3:0 ra győztél. Egy viszonylag bonyolult rendszer, amelynek az az értelme, hogy ha az első három vagy négy mérkőzésen már eldőlt a csapatverseny, akkor is a maradék mérkőzéseken is teljes erőbedobással küzdjenek, hiszen ott is ugyanolyan pontokat lehet szerezni, mint az elsőkben. Sőt az is elképzelhető, hogy az egyik csapat 3:2-re győz, de mégis a másik csapat nyer a kvalifikációs pontokkal, ha a kettőben kopogtattak, míg a győztes a három nyert meccsét ponttal szerezte. Ezen a párbajon tehát 25:0-ra győztünk a kvalifikációs pontokat tekintve. Mégsem volt felhőtlen az örömünk, mert sejtettük, hogy az előző párbajon elvesztett két meccsen a kvalifikációs pontok nagyon fognak hiányozni.

Harmadikként a Spartacus SC birkózó csapata következett. Mint minden komoly eredményekkel büszkélkedő birkózók ők is kemények, izmosak, erősek voltak. Mindenkinek egyértelmű volt, hogy ezen a mérkőzésen fog eldőlni a második hely sorsa. Tapintani lehetett a levegőben a feszültséget.
Elsőként Ebihal ment fel, óvatosan, süllyesztve, fejét behúzva mozgott állásban, nem tudták megfogni, majd az első kínálkozó alkalommal guard-ba ugrott és ott is maradt. Minden ellentámadási kísérletet sikerrel hárított, a harmadik percben áttette a lábát és belekezdett a karfeszítésbe. Erős ellenfele sikerrel hárította, azonban a kiszabadulás közben felkerült a háromszög és ott is maradt, csak idő kérdése volt a kopogás! 1:0 nekünk!
Következett Kelemen Attila rendkívül jó kötésű és jó mozgású ellenféllel (már az előző mérkőzéseken is látszott, hogy nagyon komoly versenyző). Már az első percben mögékerült Attilának, földre vitte és befogta a fojtást. Attila arra még tudott figyelni, hogy ne tudja a sarkát betenni, azaz ne kapjon pontot, viszont a fojtást nem bírta hárítani. 1:1 kiegyenlítettek!.
Harmadik versenyzőnk Szűcs Kristóf volt, minden bizonnyal a legfiatalabb versenyző az ötven csapattag között. Kristóf egyébként Ebihalhoz hasonlóan - aki szintén jóval fiatalabb a többieknél - kitűnően felnőtt a feladathoz és méltóan képviselte a klubot, a szövetséget és a ju jitsu-t. Ellenfele nála is próbálkozott az előzőleg bevált mögékerüléssel, de Kristóf hihetetlen reflex-szel mindegyiket jól hárította. A földrekerüléskor sikerült guard-ba érkezni, majd kb. egy percnyi küzdelem után átfordítani, melyért meg is kapta pontot. Mivel kikerültek a pástról, középütt folytatódott, ahol Kristóf azonnal befogta a lábát és sikeresen megfeszítette. 2:1 ismét vezetünk!.
Tóth Zoli 90 kg-ban lépett a pástra fiatalabb, de nagyobb és nagyon erős ellenfél ellen. Gyorsan földre mentek, Zoli guard-ba került, ahonnan gyorsan átment karfeszítésbe, melyet ellenfele sikerrel hárított. Ez többször megismétlődött és az egyik hárítás során hirtelen elkapta nagyon jól Zoli lábát és azonnali lábfeszítést csinált. 2:2, ismét kiegyenlítettek!
Fekete Sándor földharc/grappling edzőnk az első csapatpárbajhoz hasonlóan ismét döntetlennél lépett pástra és ismét hozta a győzelmet. Az ellenfél ismét tekintélyt parancsoló volt, bár az látszott, hogy ő is jóval a 110 kg alatt maradt. Sanyi birkózó múltja sokat számított, érezte ellenfele rezdülését és bár a mérkőzés végigment, meggyőző pontelőnnyel (6:0) hozta a győzelmet, mert hoznia kellett! 3:2 -re győztünk! A kvalifikációs pontok viszont nagyon hasonlóak voltak (13:10 a javunkra) hiszen ők is kétszer kopogtattak minket, így még nem nyugodhattunk meg.

Negyediknek a GracieBarra Hungary csapata volt az ellenfél. Ők éltek azzal a lehetőséggel, hogy egy poszton több versenyzőt is lehetett nevezni, így cserélgették két súlycsoportban is az embereiket. Végül is egy súlycsoportban, a 110 kg-ban győztünk vita után ugyanis bírói hiba folytán a mérkőzés második felében mindkét versenyző győztesnek érezhette magát és tartotta a fogást. Amikor a befejezés után kiderült a hiba, Valér és Bencze Gyuri sportszerűségét mutatja, hogy meghozták és elfogadták az egyetlen méltányos döntést, mert ekkor már igazságos döntést hozni nem lehetett. Így ebben a párbajban csak 3 kvalifikációs pontot szereztünk, de ez a három is életmentőnek bizonyult. Ha az utolsó csapatpárbajban a Spartacus 19 pontot szerez, akkor beér minket, de 17-et szereztek, így két ponttal előztük meg őket és lettünk másodikak a csoportunkban, ezzel a négyes döntőbe jutottunk.

Látva a csapatok két csoportba sorolását már a verseny előtt borítékoltuk, hogy a másik csoportban az SZTE EHÖK birkózói fognak győzni és így is lett. Magunkban áldottuk is a szerencsénket, hogy nem egy csoportba soroltak velük minket. Nyilván a szervezők irányított sorsolást tartottak, mert nagy hiba lett volna a GracieBarra-t és a Szegedi Egyetem csapatát egy csoportba rakni. Mivel mi másodikak lettünk, így a négyes döntőben a másik csoport győztese az SZTE EHÖK birkózó szakosztálya volt az ellenfél. Mindannyian izmos erős birkózók, a párba álláskor egyedül a középső súlycsoportban Kristóf volt összemérhető az ellenfelével, a többiek láthatóan vékonyabbak, kisebb súlyúak voltak, mint a birkózók. Legnagyobbunk, Fekete Sanyi úgy aránylott ellenfeléhez, mint Ebihal őhozzá. Igazság szerint nem is értettük, hogy Kalmár István (akinek ezúton is gratulálunk a Felnőtt VB-n NoGi Open-ben elért bronzérméhez!) hogyan fért bele a 110 kg-ba, elintéztük azzal, hogy átlagban megvolt. A napi tervünket túlteljesítettük, reálisan előzetesen nem számoltunk a továbbjutással és az esélytelenek nyugalmával álltunk ki ellenük. Jutalomjáték volt ez nekünk. Igazából így a beszámolóban nem lehet visszaadni azt azokat az euforikus perceket, azt az őrületet, ahogy az első három mérkőzésen a három versenyzőnk mindegyike a megfelelő pillanatban feltette a háromszöget és lekopogtatta az ellenfelét! Három meccs, három háromszög és három győzelem! Utána a 90 kg-ban és a 110 kg-ban kikaptunk, de ez már így volt rendjén, hiszen kiváló volt az ellenfél! Három fiatal versenyzőnk a nap vége felé is a legfontosabb pillanatban felnőttek a feladathoz és túlszárnyalták eddigi önmagukat! Lakatos "ebihal" Sándor és Szűcs Kristóf mellé - akik eddig is meg-meg leptek bennünket egy-egy rendkívüli teljesítménnyel - felzárkózott Kelemen Attila is, nyugodtan mondhatjuk, versenyzői pályafutásuk csúcspontja ez a teljesítmény: a három fiatalember a döntőbe vitte csapatunkat!

A döntőben ismét a GracieBarra Hungary volt az ellenfél, hiszen a négyes döntő másik elődöntőjében a Pitbull csapata ellen győztek. Amikor ők is 3:0-ra vezettek az ellenfél ellen, akkor nem álltak ki a felső két súlycsoportban, hogy pihentessék az egyébként klasszis embereiket. Jött is Valér oda hozzám, hogy minek fárasztom Sanyit - Kalmár István láthatóan nagyon meggyűrte - amikor már az első három meccs után a döntőben vagyunk. Mondom neki, azért, mert nekünk a tisztességes helytállás (küzdés az utolsó lehelletig) a fontos, nem pedig az eredmény. Csak halkan jegyzem meg, hogy nemhogy nem pihentettük az embereinket, hanem Ebihal és Kristóf elindult az Ifjúsági versenyen mind Gi, mind NoGi versenyszámban, ahol négy, illetve három plusz mérkőzésük volt a csapatversenyen kívül. Amikor Kristóf kiállt ellenfele ellen, ő előzőleg nyolc, míg ellenfele összesen addig három mérkőzést vívott. Itt is megvolt a meglepetés poén, ugyanis egy meccset hoztunk, Kristóf egy jól sikerült lábfeszítéssel lekopogtatta ellenfelét, így 4:1-re kaptunk ki a GracieBarrá-tól és ezüstérmesek lettünk! Lakatos "ebihal" Sándor a tíz mérkőzésén - a vitatott kempo mérkőzéstől eltekintve - csak egy embertől kapott ki (tőle viszont kétszer is), a GracieBarra csapattag Szőke Bencétől, akinek szintén ezúton is gratulálunk a Felnőtt VB-n Gi-ben elért aranyérméhez! A kilenc mérkőzéses versenyzőnk, Szűcs Kristóf is csak egyet veszített a szintén GracieBarrá-s ellenfelétől.

A csodálatos eredmény és a csapat összekovácsolója Fekete Sándor, aki nemcsak versenyző, hanem felkészítő edző is egyszemélyben, az ő áldozatos, minden akadályt legyőző munkája volt a kulcs ehhez az eredményhez. Nyugodtan mondhatjuk, hogy minden egyes napjának nagy részét ennek szenteli, személyében a több évtizedes tapasztalat, a rendkívüli szorgalom, a rettenthetetlen küzdőszellem és a karizmatikus oktató egyesül. Megtiszteltetés a számunkra, hogy a klubunkat erősíti! Ugyanígy megtiszteltetés és kötelesség a klub vezetése számára, hogy a pályafutásukat támogassuk, a lehetőséget biztosítsuk azoknak a fiatal, a pályájuk elején álló, de már komoly múlttal rendelkező versenyzőknek, mint akik a csapatunkat alkották: Fekete Sanyi mellett Lakatos "ebihal" Sándor, Kelemen Attila, Szűcs Kristóf, és Tóth Zoltán. Gratulálunk a kiemelkedő eredményhez! És ugyancsak gondoskodunk a feltörekvő ifjú nemzedékről akik ezen a versenyen is nagy számban és kiválóan képviselték a klubot és biztosítják az utánpótlást!

Az elért eredmény, az a tény, hogy két ju jitsu klub vívta a döntőt, megerősíti azt az állításunkat, hogy a grappling-nek ju jitsu-s gyökerei vannak, az valójában a ju jitsu-ból ered. Természetesen kiváló eszköz a FILA-nak a válságba jutott birkózás megújítására, valószínűleg előbb vagy utóbb le is váltják vele az Olimpián vagy a kötöttfogású, vagy a szabadfogású birkózást. Hisszük továbbá azt is, hogy a grappling-re a ju jitsu-s felkészülés, alkat, hozzáállás az optimális. Állítjuk továbbá, hogy a Gi versenyszám méltánytalanul háttérbe van szorítva, talán egyszer mi rendezünk majd Grappling Gi csapatversenyt. Maga a csapatverseny viszony egy egészen különleges hangulatú esemény, megtiszteltetés és felemelő volt a számunkra, hogy itt lehettünk!

Az ezen a versenyen és a korábbi (pl. múlt heti Submission Grappling) versenyeken elért eredmény alapján két megtiszteltetés is érte a versenyzőinket, két Európa Bajnokságon is indulhatunk! Papp Valérral, a FILA-Grappling magyarországi vezetőjével megállapodtunk, hogy a szeptember eleji ugyancsak Lengyelországban rendezendő Felnőtt Fila-Grappling Európa Bajnokságon Balogh Andrea és Kelemen Attila mellett Gi 60 kg-ban Lakatos "ebihal" Sándor is képviselheti Magyarországot, illetve most tudtuk meg, hogy a jövő januárban Lisszabonban megrendezendő Brazil Jiu Jitsu Európa Bajnokság korosztályos lesz és juniorok is indulhatnak és Max mester jelezte, hogy szívesen venné, ha Lakatos "ebihal" Sándor, Szűcs Kristóf és Fekete Sándor erősítené a magyar válogatottat! Köszönjük a bizalmat, megtiszteltetésnek tartjuk és élni fogunk vele.

Ezúton szeretnénk kifejezni köszönetünket a GracieBarra Hungary csapatának és személyesen Max Carvalho mesternek, hogy munkájukkal segítik a felkészülésünket, a fejlődésünket!

Következő megmérettetésünk a FILA-Grappling versenyrendszerben az augusztusban Horvátországban, Dakovo-ban megrendezendő Ifjúsági és Veterán FILA-Grappling Világbajnokság, ahol 10 versenyzőnk indul.

.
 
Kapcsolódó anyagok:
525 kép a Csapatbajnokságról
Grappling először nálunk a XI. Hírös Kupán 2010-04-24
FILA-Grappling Világbajnokság - összesített beszámoló 2010-03-29
FILA-Grappling Országos Bajnokság 2010-02-28
Brazil ju jitsu és FILA-Grappling verseny - beszámoló 2009-11-28
Versenyzőink taroltak az első FILA-GRAPPLING bajnokságon!! 2009-11-21

Hozzászólások (0)    - A hozzászóláshoz be kell lépned.


2010 év összes híre itt található...
Azonosító:
Jelszó:
Regisztrálok
2023 December
HKSzCs PSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

     

Látogatók száma:
9325401932540193254019325401932540193254019325401


Harcművészek az Egészséges Gyerekekért

Levélküldés