h_lwww.tatamicentrum.hu
b1b2b3b4b5b6
h_r
Hírös Brazil Ju Jitsu - Kecskemét
Klubunk a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagja
Stílusunk a Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu
Szervezzük a Global Grappling versenyeket
Jelenleg 28 látogató
böngészi oldalunkat.

Brazil ju jitsu és FILA-Grappling verseny - beszámoló
2009-11-28 00:00:00
Mint korábban írtuk, versenyzőink - számunkra eddig - idegen terepekre merészkedtek, elindultak két nemzetközi versenyen: november 14-én az V. Nyílt Brazil Jiu Jitsu Bajnokságon, november 21-én pedig az I. FILA-Grappling Nyílt Bajnokságon. Tisztességesen helytálltak a Bjj Bajnokságon és négy érmet nyertek a FILA versenyen.

November 14-én rendezte a Gracie Barra Hungary az V. Nyílt Brazil Jiu Jitsu Bajnokságot Budapesten az Eötvös József Gimnázium csarnokában. A Tatami Centrumot a versenyen Szűcs Kristóf (fehér öv 76 kg) és Tóth Zoltán (fehér öv 88 kg) képviselte. Felkészítőjük senpai Fekete Sándor. Ez volt a 77. verseny, amelyen elindultunk.

Versenyzőink - mivel nincs bjj fokozatuk - természetesen a fehér övesek között indultak. Így van ezzel minden "külsős", ők is ott indulnak, tehát egyáltalán nem mondható, hogy ez a csoport könnyű lenne. Tóth Zoltán ellenfele egy román fekete öves judo-s volt, Fúsle Vasile (C.S. Füse security). Zoli kiválóan helytállt, méltó ellenfél volt, a mérkőzés végigment. A pozíciószerzésekben viszont az ellenfél volt jobb, így a bírók őt hirdették ki győztesnek.

Szűcs Kristóf ellenfele a Gracie Barra versenyzője volt. Végig sokkal aktívabb volt, kétszer is a földre dobta, folyamatosan támadott, de Kristóf sikeresen hárította a támadásokat. Az egyik olyan lefogásnál, ahol Kristóf feje szinte ki sem látszott, - habár Kristóf nem kopogott, de nyilván a sérülés elkerülése végett - a bíró beszüntette e mérkőzést és az ellenfelet hirdette ki győztesnek.

Először indultunk bjj versenyen, a tapasztalatszerzés volt a fő cél. A felkészülésünk jó irányban halad, habár inkább reakcióink voltak, a támadásokat tudtuk hárítani, egyik versenyzőnk sem kopogott. A kezdeményezéshez, a sikeres szerepléshez ehhez még több kell, mindent meg is teszük ennek érdekében. Senpai Fekete Sándor, klubunk földharc oktatója folyamatosan foglalkozik a tanítványokkal, többen is készülnek, hogy a későbbiekben indulnak bjj versenyen. Ne felejtsük el azonban azt, hogy mi nem kívánunk semmilyen irányban sem specializálódni. Hisszük, hogy a mi ju jitsu-nk ereje az univerzalitásában van és egyik területtel sem kívánunk kizárólagosan foglalkozni. A bjj specializálódott, ez nem a mi utunk, úgy gondoljuk, hogy ez egy bizonyos, meghatározott szabályrendszerben lehet csak sikeres. Tudomásul kell vennünk, hogy a bjj versenyeken induló versenyzőink ellenfelei idejük sokkal nagyobb részét fogják versenyfelkészülésre fordítani - ha nem csak ezzel foglalkoznak! Amit még fontos leszögezni, az az, hogy mi mindig is harcművészetként gondolunk a ju jitsu-ra, ez fejezi ki a hozzáállásunkat, nem tekintettük sohasem küzdősportnak. Ezzel jár az, hogy indulunk ugyan versenyen, de például egy eredményekben kevésbé, de tapasztalatokban gazdag verseny sokkal többet ér számunkra - ilyen volt egyébként ez is -, mint egy gyönge ellenfelekkel eredményekben sikeres verseny.

November 21-én rendezte a Magyar Zen Bu Kan Kempo Szövetség az I. Nyílt FILA-Grappling Bajnokságot a Semmelweis Egyetemen. A Tatami Centrum-ot Lakatos "ebihal" Sándor (gi és no gi kadett 63 kg), Szűcs Kristóf (gi és no gi junior 80 kg) és Tóth Zoltán (gi felnőtt 84 kg), valamit Fekete Sándor csapatvezető képviselte. Ez volt a 78. verseny, amelyen elindultunk.

Lakatos "ebihal" Sándor száz százalékosan szerepelt, indult mind a gi, mind a no gi (ekkor a versenyzőköny nincsen edzőkabát és nadrág, hanem pólóban és rövidnadrágban vannak) versenyszámban és mindkettőben első lett, mindkettőben aranyérmet nyert!. A no gi versenyszámot rendezték először, itt selejtezőkben mindkét mérkőzésén kopogtatott. Az egyik ellenfelén megcsinálta a háromszöget és a karfeszítést is. A döntőben horvát ellenfele volt (Horvat Domagoj), aki méltó ellenfél volt, a mérkőzés végigment, de itt is egyértelmű győztes volt ebihal. Gi versenyszámban rajta kívül csak külföldiek indultak ebben a csoportban, de megvédte a magyarok becsületét és mindkét ellenfelét legyőzte itt is. A döntőben megint ugyanaz a horvát versenyző volt az ellenfele, mint a no gi kategóriában. Ügyes a srác, biztos fognak még találkozni a versenyzői pályafutásuk alatt. A Budomagazin.hu a beszámoló cikkében külön kiemeli Lakatos Sándort és Varga Leventével és Dietz Gusztávval együtt említi.

Szűcs Kristóf a juniorok között indult gi és no gi versenyszámban, itt 80 kg-ban határozták meg a súlyhatárt (a kiírásban is jelezték, hogy a nevezések alapján a helyszínen adják majd meg a súlyhatárokat, a kadetteket és a juniorokat együtt említették, de talán - a mi besorolásunkkal ellentétben - a juniorok a magasabb életkorúak, mint a kadettek). Öt nevezésünk volt a versenyen, egyedül Kristóf no gi versenyszámban nevezése nem hozott érmet, de le kell szögeznünk: Kristóf 5. helye a legjobb magyar eredmény volt ebben a csoportban. Előtte csak külföldiek voltak! A gi versenyszámban ugyanazt mondhatjuk, mint Lakatos Sanyinál, egyedüli magyarként kellett bizonyítania a négy külföldi ellen és az sikerült is neki: Kristóf a gi versenyszámban aranyérmet nyert! Három horvát és egy ukrán versenyző volt még a csoportban.

Tóth Zoltán a gi versenyszámban indult a felnőtt 84 kg-osok között. Zoli az utóbbi két évben, amióta a földharccal foglalkozik, hihetetlen fejlődésről tett tanúbizonyságot! Fogyott vagy tizenöt kg-ot és nagyon megerősödött. Azonban tudomásul kell venni, hogy ebben a súlycsoportban az ellenfelek is erősek, ráadásul (esetleg több) évtizedes sportmúlttal, speciális felkészüléssel - és nem háromgyermekes apukaként - indulnak a versenyen. Mindenkit meglepett Zoli kiváló eredménye, egészen a döntőig menetelt, ahol a Gracie Barra kék öves versenyzőjétől Beczkay Jenőtől kapott ki, és ezüstérmet nyert! Zoli munkája és a két versenyen mutatott teljesítése minden tiszteletet megérdemel, gratulálunk!

A versenyeken való helytállás és a kitűnő eredmény a felkészítő edzőjüknek senpai Fekete Sándornak köszönhető elsősorban. Láthatóan Sanyi minden gondolatát a felkészítés tölti ki, nagyon sokat foglalkozik a tanítványokkal, viszi őket máshova is, ahol tanulhatnak, lásd pl. a Carlson Gracie Team termébe Fodor Gáborhoz, ez is kezd rendszeressé válni, a jövő héten Dietz "Cápa" Gusztáv és Halmi Viktor által Hatvanban vezetett edzésre megyünk, a cél a fejlődés. Mindez mutatja, hogy a brazil ju jitsu prominens személyiségei is önzetlenül segítik a munkánkat, tanítják a mi versenyzőinket is, köszönet nekik! Együttműködésünk példaértékű, nem csak mi megyünk az ő versenyükre, rendszeresen járnak és kiválóan szerepelnek a mi szövetségünk földharc versenyein, de a Halmi Viktor Vale Tudo Team képviseltette magát és szintén kiválóan szerepelt az e hétvégén általunk szervezett XV. Kecskemét Kupán is, de erről a következő hírünkben számolunk majd be!

 
Kapcsolódó anyagok:
FRISS: Versenyzőink taroltak az első FILA-GRAPPLING bajnokságon!!
Versenyzőink idegen terepeken 2009-11-13
Edzés a Carlson Gracie Team termében 2009-10-30
Fodor Gábor oktatott a 2009-es Nyári Táborunkban 2009-07-31
Dietz "Cápa" Gusztáv oktatott a 2008-as Nyári Táborunkban 2008-07-31

Hozzászólások (0)    - A hozzászóláshoz be kell lépned.


2009 év összes híre itt található...
Azonosító:
Jelszó:
Regisztrálok
2024 Április
HKSzCs PSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

     

Látogatók száma:
9700142970014297001429700142970014297001429700142


Harcművészek az Egészséges Gyerekekért

Levélküldés