h_lwww.tatamicentrum.hu
b1b2b3b4b5b6
h_r
Hírös Brazil Ju Jitsu - Kecskemét
Klubunk a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagja
Stílusunk a Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu
Szervezzük a Global Grappling versenyeket
Jelenleg 16 látogató
böngészi oldalunkat.

2010 jubileumi év
2010-01-10 00:00:00
Idén ünnepeljük a Magyar Ju Jitsu Szövetség megalakulásának 25. évfordulóját. 1985 áprilisában a Lágymányosi Közösségi Házban gyűltek össze a klubok képviselői, hogy a megalakítsák a szövetséget. Kádár Miklós volt a szervező, a jelenlévők többsége Kelemen Istvánt választotta a szövetség első elnökének.

Kelemen István 1985-ben állította össze Bo-jitsu című könyvét (megjelent 1986 elején) és a 40. oldalon felsorolja a szövetséget alkotó klubokat (lásd a képeket alul). Erről az időszakról már írtam az egyik 2008-as cikkben.

Eddig sajátosan ünnepeltük a kerek évfordulókat. 1995-ben a szövetség alapításának 10 éves évfordulóját ünnepeltük Balatonfenyvesen (erről áttételesen írtam az egyik beszámolóban). 2002-ben az első önálló dojo alapításának 20. évfordulóját ünnepeltük. Mivel a 20. évfordulós ünnepséget már megrendeztük, 2005-ben nem kommunikáltuk a szövetség ilyen évfordulóját. Idén az alapítási jubileum mellett a magyar ju jitsu oktatás beindulásának (1980) 30. évfordulóját is ünnepeljük. A fontosabb dátumok a ju jitsu hazai történetében:

1976: első ju jitsu bemutató Magyarországon (Giacomo Spartaco Bertoletti)
1979: a ju jitsu nagy nyilvánosságot kap: a Magyar Televízió filmje (Három úr 20 dannal címmel)
. . . . . Robert Clark, Richard Morris és Tony Andropus hazánkban történt látogatásáról.
1980: megkezdődik a ju jitsu oktatás Magyarországon
1982: megalakul az első önálló, csak ju jitsu oktatással foglalkozó klub a Madách téren.
1985: megalakul a Magyar Ju Jitsu Szövetség

A szövetség történetének 25 évében a főbb események:

1985
- Áprilisban megalakul a Magyar Ju Jitsu Szövetség. Az alapító elnök sensei Kelemen István 2. danos mester lett. A sensei közzétette az egységes vizsgaanyagot és elkezdtük azt tanulni.
- Júliusban Tatán rendezzük meg az első Nyári Tábort.

1986
- Januárban Ónodi István és Berkes László levizsgázik zöld övre az új rendszer szerint.
- Júliusban sensei Kelemen Istvánt meghívják Svájcba oktatni, itt megkapja a 3. dan-t.
- Júliusban Zsámbékon rendezzük meg a Nyári Táborunkat, ahol Sieghardt Weiss mester Ónodi Istvánt előléptette kék övre Kelemen István hozzájárulásával.
- Augusztusban Mártélyon Czeglédi Nándor országos tábort szervez.
- Megjelent sensei Kelemen István Bo-jitsu könyve.

1987
- Júliusban a Nyári Táborunkat Debrecenben rendeztük. Július 26-án bemutatót rendeztünk, ezt követően nyitott meg a Debreceni dojo Sipos Gyula vezetésével.
- Októberben Kecskeméten sensei Kelemen István vezetésével bemutatót tartott a szövetség, majd megalakult a kecskeméti klub.

1988
- Júliusban Zsámbékon tartottuk a Nyári Táborunkat. Szurkos Imre levizsgázik 1. dan fokozatra, sensei Hidvégi Attila 2. dan fokozatra.
- Az év végén megtartottuk első Vezetőségválasztó Közgyűlésünket Szegeden, ahol ismét sensei Kelemen István lett az elnök.

1989
- Márciusban Finnországban Kuovolában sensei Kelemen István, sensei Szurkos Imre és Ónodi István képviselik hazánkat.
- Júliusban ismét Debrecenben tartottuk a Nyári Tábort.
- Október 1-én sensei Kelemen István összehívta az összes instruktort és egy rendkívül kemény egész napos képzés után előléptette őket egy fokozattal.

1990
- Júliusban Csopakon volt a Nyári Tábor.
- Augusztusban a Mártélyi Táborban Kovács Attila és Takács Tibor levizsgázik kék övre.
- Kérelmezzük a szövetség bírósági bejegyzését, a Fővárosi Bíróság november 19-én a 63861 sz. határozatában a szövetséget 3049. számon nyilvántartásba vette.

1991
- Júliusban Csopakon rendeztük a Nyári Tábort, ahol Kovács Attila 2. kyu fokozatra, Ónodi István 1. kyu fokozatra vizsgázik.

1992
- Júliusban Zsámbékon a Nyári Táborban levizsgázik 1. dan fokozatra Kovács Attila, Ónodi István és Berkes László.
- Novemberben megalakul a Győri dojo Csicsmann Gábor vezetésével. A dojo ma is működik, sensei Csicsmann ma 2. dan fokozatú mestere a szövetségnek.
- Az év végi második Vezetőségválasztó Közgyűlés Budapesten ismét sensei Kelemen Istvánt választotta elnöknek.

1993
- Júliusban ismét Csopakon volt a Nyári Tábor, ahol levizsgázik 2. dan fokozatra sensei Várszegi Rudolf, 1. dan fokozatra Gál István.

1994
- Márciusban Berettyóújfalun rendeztük meg az instruktori hétvégét égy szép kastélyban.
- Júliusban Nagykanizsán rendeztük meg az instruktorit. Sajnos mindkét dojo megszűnt azóta.
- Megalakul a Budakalászi dojo, 1997-ben átköltöznek Szentendrére, ma ez a Szentendrei dojo.

1995
- Júliusban 10 éves Jubileumi tábort rendeztünk Balatonfenyvesen. Sensei Kelemen István megkapja az 5. dan fokozatot és a shihan rangot. Sensei Várszegi Rudolf megkapta a 3. dan fokozatot. Sensei Kovács Attila és sensei Berkes László levizsgázott 2. dan fokozatra. Seres Károly, Tóth Csaba és Plébán J. Kristóf levizsgázott 1. dan fokozatra.
- Decemberben Kecskeméten megrendeztük az első versenyünket.

1996
- Májusban a Népszabadság egész oldalas cikket közöl shihan Kelemen Istvánnal.
- Júliusban ismét Balatonfenyvesen rendeztük a Nyári Tábort. Levizsgázott 1. dan fokozatra Kluka József, Várkonyi Gábor és Kollerits Miklós. Várkonyi Gábor és Kollerits Miklós vizsgája volt az utolsó olyan danvizsga, amely úgy zajlott, hogy ketten egyszerre egymáson vizsgáztak.
- Augusztusban Mártélyon országos tábor.
- Megszűnt a Madách téri és megnyílt a Puskin utcai dojo.
- Szeptemberben megnyílt a Tatatmi Centrum önálló dojo-ja Kecskeméten.
- Decemberben a harmadik Tisztségválasztó Közgyűlésen shihan Kelemen István lemondott az elnöki pozícióról. Utóda sensei Kovács Attila lett.

1997
- Augusztusban Mártélyban volt az országos tábor.
- Decemberben Tardoson volt az instruktori. Itt bevezettük a színes öveket a gyermek fokozatoknál. A boltokban kapható, de a felnőttek által nem használt színeket keresve találtuk a narancs, lila és szürke színeket. Négyről hatra emeltük a gyermek fokozatok számát, így szükség lett a csíkos fokozatokra is. Korábban fehér öv egy-kettő-három négy fekete övvel volt a négy gyermek fokozat.

1998
- Júliusban Tokajban rendeztük a Nyári Táborunkat.Sensei Berkes László levizsgázott 3. dan fokozatra. Darányi József és Füvesi Sándor vizsgázott 1. dan fokozatra.

1999
- Januárban sensei Kluka József 2. dan fokozatra vizsgázott. Ez volt az utolsó olyan danvizsga amely nem a Nyári Táborban zajlott.
- Rendszeresen július eleji edzőtábort szervez Tardoson sensei Ónodi István.
- Júliusban Alsőörsön rendeztük meg a Nyári Táborunkat. Sensei Kovács Attila 3. dan fokozatra, sensei Ónodi István és sensei Kollerits Miklós 2. dan fokozatra vizsgázott. Sikeres 1. dan vizsgát tett Takács Gábor, Takács Tibor, Pintér Tamás és Csicsmann Gábor.
- Októberben megnyílt a Hetényi dojo.
- Megnyílt a Kék Farkas dojo.

2000
- Februárban bezárt a Tatami Centrum önálló dojo-ja
- Áprilisban megrendeztük az első Hetény Kupát.
- Júliusban ismét Alsőörsön rendeztük a Nyári Tábort, ahol 1. dan fokozatra vizsgázott Lóki Sándor és Nikolics István.
- Októberben elkezdődik az első ju jitsu középfokú edzői szaktanfolyam.
- Decemberben immár a negyedik Tisztségválasztó Közgyűlést rendeztünk a Lágymányosi dojo-ban, ahol ismét sensei Kovács Attila lett az elnök.

2001
- Júliusban ismét Tokajban rendeztük a Nyári Tábort. Sensei Seres Károly sikeresen vizsgázott 2. dan fokozatra. Sensei Plébán J. Kristóf 2. danos vizsgája sérülés miatt félbeszakadt.

2002
- Júniusban sikeresen vizsgáznak az első középfokú edzői szaktanfolyam résztvevői, köztük sensei Kovács Attila, sensei Ónodi István, sensei Berkes László.
- Júliusban az első önálló ju jitsu dojo-k megalapításának 20. évfordulója alkalmából Jubileumi Tábort szerveztünk Budapesten. Kovács Attila elnök közös programot szervezett a Rudas Fürdőbe és a Dunakanyarba. Shihan Kelemen Istvánt a jubileum alkalmából soke Bertoletti és soke Robert Clark előléptette 6. dan fokozatra. Sikeresen vizsgázott 2. dan fokozatra sensei Füvesi Sándor, sensei Csicsmann Gábor, sensei Szabó József, sensei Plébán J. Kristóf.
- Szeptemberben elindult a szövetségünk honlapja, a www.jujitsu.hu.
2003
- Júliusban Velencén rendeztük a Nyári Tábort, ahol szövetségünk elnöke, sensei Kovács Attila megkapta 4. dan fokozatát. Sensei Kluka József levizsgázott 3. dan fokozatra, Mócza Lajos pedig 1. dan fokozatra. Ez volt az első olyan danvizsga, mely nem első generációs instruktoré.

2004
- Júniusban végzett a második középfokú edzői szaktanfolyam, köztük Papp Éva.
- Júliusban szintén Velencén rendeztük Nyári Táborunkat, ahol Kubinyi Béla és Cseri József levizsgázott 1. dan fokozatra.
- Szeptemberben megnyílt az Orgoványi dojo sensei Cseri József vezetésével.
- Decemberben megtartottuk az ötödik Tisztségválasztó Közgyűlésünket a Lágymányosi dojo-ban, melyen harmadszorra is sensei Kovács Attilát választottuk elnöknek.

2005
- Januárban a www.budomagazin.hu interjút készít shihan Kovács Attilával.
- Májusban megrendeztük az első Orgovány Kupa Csapatversenyt.
- Júliusban a Nyári Tábort Balatonalmádiban rendeztük, ahol shihan Kelemen István megkapta a 7. dan fokozatát. Sensei Kovács Attilát 5. dan fokozatra és shihan rangra, Lendvai Pált 1. dan fokozatra léptették elő. Sikeresen vizsgázott 3. dan fokozatra sensei Füvesi Sándor.
- Szeptemberben elindul a www.tatamicentrum.hu.
- Novemberben a XI. Kecskemét Kupán sensei Berkes László megkapta a 4. dan fokozatát.

2006
- Júliusban befejezték a harmadik kétéves középfokú edzői szaktanfolyam résztvevői az iskolát, köztük sensei Mócza Lajos, sensei Cseri József és Fekete Sándor.
- Júliusban ismét Balatonfenyvesen rendeztük a Nyári Tábort. Sikeresen viszgázott 1. dan fokozatra Suhajda Éva, Galisz Péter és Török Róbert. 3. dan fokozatra vizsgázott sensei Kollerits Miklós.
- Október végén Stuttgartban jártunk soke Vlado Schmidt jubileumi edzőtáborában. - Novemberben az Rtl Klub televízió Fókusz című műsorában foglalkoztak a Szegletkő gyermekotthonban folyó ju jitsu oktatással.
- Decemberben sensei Seres Károly megnyitotta a Szui Ryú dojo-t a Butokugan-ban.

2007
- Februárban shihan Kelemen Istvánt kinevezték az International Budo Academy ju jitsu szekciójának vezetőjévé és ebből az alkalomból megkapta a 8. dan fokozatot kancho Rony Kluger-től.
- Márciusban rendkívüli instruktori ülésen kaptunk tájékozatását shihan Kelementől.
- Májusban sensei Cseri József bronzérmet szerez a Kempo Világbajnokságon. - Júliusban ismét Balatonfenyvesen rendeztük meg a Nyári Tábort. 2. dan fokozatra vizsgázott sensei Várkonyi Gábor. Levizsgázott 1. dan fokozatra Daru Éva, Papp Éva, Takács István, Szeifert Csaba és Tatai Krisztián.
- Novemberben sensei Berkes László megrendezte a Tatami Centrum 20 éves jubileumi ünnepségét.
- Novemberben Finnországban járt a finn ju jitsu 30 éves évfordulóján shihan Kelemen István és shihan Kovács Attila.
- Decemberben sensei Kluka József megszervezte a Szentendrei dojo 10 éves jubileumi ünnepségét.
- Decemberben közös edzésen vettünk részt a Butokuganban a Kushido Karate Szövetséggel. Az edzést kancho Rony Kluger tartotta.

2008
- Februárban az [origo] cikket közölt Suhajda Évával.
- Májusban megnyílt a Sakura Kyokai dojo sensei Kubinyi Béla vezetésével Debrecenben.
- Júniusban megrendeztük I. Földharc Versenyünket.
- Júniusban befejeződött a negyedik turnus a középfokú edzői szaktanfolyamon.
- Júliusban ismét Balatonfenyvesen rendeztük meg a Nyári Tábort. 2. dan fokozatra vizsgázott sensei Lóki Sándor. 1. dan fokozatra vizsgázott Dinnyés Tünde, Földházi Márta és Kluka Borbála, valamint Donáth Sándor és dr. Földházi Ferenc.
- Shihan Kelemen István a Nyári Táborban előlépteti shihan Kovács Attilát 6. dan fokozatra, sensei Kluka Józsefet 4. dan fokozatra, sensei Ónodi Istvánt 3. dan fokozatra, dr. Béres Lászlót és Gyenes Istvánt 1. dan fokozatra.
- Szeptemberben megjelent a vizsgaanyag könyv shihan Kovács Attila és sensei Ónodi István szerkesztésében.
- Októberben megrendeztük II. Földharc Versenyünket, ahol képviseltették magukat a brazil ju jitsu klubok is.
- Decemberben megrendeztük a hatodik Tisztségválasztó Közgyűlésünket az aTerem-ben és sensei Berkes Lászlót választottuk az új elnöknek.

2009
- Az év elejétől egységesítettük a ju jitsu írásmódját, ezentúl mindig két szóban, kötőjel nélkül írjuk.
- Januárban az index.hu első alkalommal foglalkozik a szövetséggel, megjelenik az elnökváltásról szóló hír az új kommunikációs referensüknek köszönhetően.
- Februárban a Rádió 17 interjút készít Berkes Lászlóval.
- Májusban a www.swatportal.hu interjút készített shihan Kelemen Istvánnal.
- Megjelent a 21 szamuráj című könyv, melyben Magyarország 21 vezető harcművészével készített interjú szerepel. A 21 mester egyike Kelemen István.
- Júniusban sensei Füvesi Sándor megrendezi a Hódmezővásárhelyi dojo 25 éves jubileumi ünnepségét. Ebből az alkalomból shihan Kelemen István 1. dan fokozatra léptette elő a klub alapítóját és első vezetőjét Czeglédi Nándort és második dojo-vezetőjét Meszlényi Andrást.
- Júliusban ismét Balatonfenyvesen rendeztük meg a Nyári Táborunkat. A világszövetség elnöke, soke Giacomo Spartaco Bertoletti soke rangra emelte Kelemen Istvánt.
- A Nyári Táborban sikeresen vizsgázott 2. dan fokozatra sensei Galisz Péter, 1. dan fokozatra Szűcs Róbert.
- A Nyári Táborban soke Kelemen István előléptette sensei Berkes Lászlót 5. danra és shihan rangra, sensei Füvesi Sándort 4. dan, sensei Seres Károlyt 3. dan, sensei Tóth Csabát 2. dan, Kovács Gábort 1. dan fokozatra.
- A Nyári Tábor idején első alkalommal foglalkozott a szövetségünkkel a HírTv, az esti Híradóban beszámolót közöltek a táborról.
- Decemberben küldöttgyűlést tartottunk, mely hozzájárult a Monorierdői és a Tápiószelei dojo hivatalos szövetségi dojo-vá válásához.

 
Kapcsolódó anyagok:
Régi képek egy kedves ismerős kapcsán 2008-04-25
2006 centenáriumi év 2006-01-01
2002 évi Jubileumi Nyári Tábor Budapesten 2002-07-27
Berkes László 2. danos vizsgája 1995-08-04

Hozzászólások (0)    - A hozzászóláshoz be kell lépned.


2010 év összes híre itt található...
Azonosító:
Jelszó:
Regisztrálok
2024 Július
HKSzCs PSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

     

Látogatók száma:
1032280510322805103228051032280510322805103228051032280510322805


Harcművészek az Egészséges Gyerekekért

Levélküldés